Wanden van leem bieden een aangenaam leefklimaat en zorgen voor een goede akoestiek

Leem die we op de wanden smeren bestaat voornamelijk uit silt, klei en zand. Puur natuur, eventueel met enkele toevoegingen zoals stro of parelmoer.
Leemstuc wordt vaak in verband gebracht met traditionele, landelijk boerderijen en huizen. Men denkt vaak dat leem ouderwets, muf, stoffig en bruin is. Maar niets is minder waar. Leemstuc wordt steeds vaker toegepast in moderne huizen en past ook bij diverse hedendaagse nieuwbouwontwerpen. Tegenwoordig is bruin niet meer de enige kleur die beschikbaar is. Leemstuc is beschikbaar in diverse kleuren. Ook (gebroken) wit behoort tot de mogelijkheden naast een divers scala van kleuren. Deze kleuren zijn onderling ook mengbaar waardoor er verschillende tinten binnen een kleur mogelijk zijn.

Er zijn verschillende soorten leem.

Basisleem

Basisleem bevat bijvoorbeeld grover zand en steentjes waardoor deze een grovere afwerking heeft.
Met basisleem kun je dikker werken en ongelijkheden opvullen. Dit is wenselijk indien de wand erg ongelijkmatig is (bijvoorbeeld grove, kapotte baksteen, of strobalenwoningen) en eerst uitgevlakt dient te worden. Of als men graag een dikke laag leem op de wand wil om gebruik te maken van de bijzonder eigenschappen van leem (zie verder in de tekst).
Basisleem is standaard bruin maar is ook beschikbaar in grijs/wit, oker of diverse tinten rood, groen, geel, bruin of grijs. Indien wenselijk met of zonder stro. Basisleem wordt opgebracht in een dikte van 1-2 cm en waar nodig van een wapeningsnet voorzien. Dit doen we machinaal met onze spuitmachine. Basisleem wordt 2 maal gesponst indien men deze als eindafwerking wil behouden.

Ben je van plan om een wandverwarming in de woning toe te passen? Basisleem is hiervoor de ideale partner. Leem kan als geen ander materiaal de warmte vast te houden en geleidelijk los te laten waardoor een aangename warme wand onstaat. Afhankelijk van het type wandverwarming bedraagt de dikte van de leem zo’n 2-5 cm.

Leemfinish

Op zoek naar een fijnere afwerking? Basisleem kan afgewerkt worden met een dunne laag leem. Dit noemen we ook wel leemfinish. Deze is fijner qua structuur en wordt dunner toegepast (ongeveer 3 mm). Leemfinish kan ter afwering over basisleem maar kan ook, na de juiste voorbereiding, in veel gevallen rechtstreeks op een gladde ondergrond (bijv. Gips of fermacell/gipsplaat) worden gestuct. Soms is het wenselijk om eerst een dunne laag hechtleem aan te brengen.
Leemfinish kan gedecoreerd worden met diverse toevoegingen zoals parelmoer, stro, steentjes of vlas. Leemfinish kan zowel grof worden opgezet of, door er meer handelingen te verrichten, ook uitermate glad worden afgewerkt. Hiermee kunnen diverse afwerkingen gecreëerd worden die passen in verschillende interieurs. Van gemoedelijk en klassiek tot modern en strak. Leemfinish kan na verloop van tijd ook weer worden overgestuct met een andere kleur of met bepaalde dampopen verf worden overschilderd. Denk dan aan leemverf, kalkverf of een dampopen natuurlijk muurverf van bijv. Auro.

Een wand van leem heeft een subtiele, rustige en afwisselende uitstraling. Door natuurlijke toevoegingen zoals parelmoer of stro ontstaan interessante effecten en creëer je een wand die een lust is voor het oog. Het zand en de kleine, gekleurde steentjes zorgen ervoor dat de wand nooit verveeld. Gedurende dag zorgen lichtinval en direct zonlicht op de wand voor subtiele glinsteringen in de oppervlak.

Eigenschappen van leem

Leem bevat een aantal bijzondere eigenschappen: Zo is leem anti-statisch, brandveilig, damp-open en vochtregulerend. Een te droge lucht binnenshuis kan zorgen voor gezondheidsklachten en voelt onaangenaam. Leem kent een bevorderende vochtregulerende werking. Zeer vochtige lucht wordt opgeslagen door lemen muren en wordt weer afgegeven als het luchtvochtigheidsgehalte afneemt.

Een dikke laag leem op de wand zorgt ervoor dat het in de zomer relatief koeler blijft en in de winter warmer. Nare geurtjes worden opgenomen en geneutraliseerd. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat hierbij geldt: Hoe dikker de laag leem, hoe beter de eigenschappen. Verwacht geen wonderen van een laagje leemfinish van 3 mm.
Bovendien is leem bijzonder milieuvriendelijk. Leem is puur natuur zonder toevoegingen. Dat betekent dat leem in principe ook weer van de muur gekrabd kan worden en ergens anders weer opnieuw aangebracht kan worden of terug gegeven kan worden aan de natuur.

Zelf leemstuc aanbrengen

Als u zelf graag uw woning wilt voorzien van leem en u heeft tijd om zich erin te verdiepen of het hoeft niet perfect dan moedigen wij dat graag aan.
Wij helpen u graag met het opstarten van uw klus en geven de basisinstructies.
Op basis van een uur- of dagtarief komen we u een dagje meehelpen en laten we u diverse bewerkingen zien. Bent u dan toch niet tevreden met het resultaat of vindt u het toch te zwaar werk dan kunnen we in overleg de klus afmaken (indien we hier tijd voor hebben).Hierbij merk ik graag op dat leemstucen zwaar werk is. Vergis u hier niet in en zorg dat u zich verdiept in de werkzaamheden.

Wij werken vooral met leem van Tierrafino en Claytec.

De voordelen van leem op een rij

  • Dampdoorlatend en vochtregulerend
  • Geschikt voor wandverwarming Leem is in staat warmte op te nemen en lang vast te houden.
  • Goede akoestische eigenschappen
  • Leempleisters zijn 100 % natuurlijke producten, vrij van schadelijke stoffen en geschikt voor allergische personen
  • Leem is brandwerend
  • Studies hebben uitgewezen dat leem een remmende werking heeft op elektromagnetische velden
  • Weinig belastend voor de natuur: 100 % hernieuwbaar en vergt weinig energie in elke fase van de levenscyclus
  • Beschikbaar in veel kleuren
  • Beschadigingen zijn makkelijk te retoucheren